Vervoermiddelen voor personen met beperkte mobiliteit

Changed
20/09/2022

Er bestaan verschillende vervoermogelijkheden voor personen met beperkte mobiliteit (PBM).  

Dit zijn er enkele:  

  1. Het openbaar vervoer van de MIVB (Brussels Hoofdstedelijk Gewest), van de TEC (Waals Gewest), van De Lijn (Vlaams Gewest) en van de NMBS maken hun verbindingen steeds beter toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit (PBM).  
    Voor meer informatie over het aanbod en de dienstregeling van het openbaar vervoer, kunt u terecht bij de app ‘Moovit: info over trein & bus - Apps op Google Play’. 
    De MIVB en de TEC bieden, in hun respectieve zones, bij reservatie en onder bepaalde voorwaarden specifiek vervoer aan voor personen met beperkte mobiliteit. Meer informatie hierover vindt u terug bij veelgestelde vragen onderaan deze pagina.  

  2. In Vlaanderen kunnen personen met mobiliteitsbeperkingen die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, terecht bij het Openbaar Aangepast vervoer (OAV). Voor dit vervoer gelden de vastgelegde maximumtarieven van het compensatiedecreet. Meer informatie vindt u op de website meermobiel.be. 

  3. De gemeenten, de OCMW’s, de mutualiteiten en het Rode Kruis organiseren ook aangepast vervoer voor personen met beperkte mobiliteit.   

  4. Er bestaan ook aangepaste vervoermiddelen in privébeheer of via taxibedrijven die over aangepaste voertuigen beschikken. Meer informatie vindt u terug bij ‘veelgestelde vragen’ onderaan deze pagina.   

  5. Tot slot kunnen personen met beperkte mobiliteit ook gebruik maken van de auto als vervoermiddel. Meer informatie hierover vindt u terug bij ‘beperkte mobiliteit en rijgeschiktheid’. 

Hulp bij beperkte mobiliteit  

De keuze tussen al deze vervoermiddelen zal vooral afhangen van uw mate van autonomie, de prijs, de gewenste reisweg en dienstregeling. Volgende instanties en websites helpen u alvast verder:  

MAV  

Woont u in het Vlaams Gewest? Dan kunt u contact opnemen met de ‘Mobiliteitscentrale Aangepast Vervoer’ (MAV) van uw regio. Zij helpen u verder om de beste oplossing voor uw verplaatsing te vinden volgens de kosten, dienstregelingen en uw noden. Er zijn ook verschillende voordelen en kortingen aan verbonden. 

MeerMobiel  

Personen die zich in Vlaanderen of Brussel willen verplaatsen, kunnen terecht op de website ‘meermobiel.be’. Deze biedt zoekmethoden aan om het vervoermiddel te vinden dat voor u geschikt is en geeft ook uitleg over de verschillende beschikbare vervoerstypes: 
https://meermobiel.be/vervoersmogelijkheden-vlaanderen-en-brussel.  

Phare 

In Brussel kan ook de dienst ‘Phare’ u informeren over het beschikbare vervoersaanbod in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bepaalde gemeenten centraliseren hun vervoersaanbod en kunnen u de weg wijzen naar de beste oplossing. Neem hiervoor contact op met uw gemeente. 

AViQ 

In Wallonië kunt u terecht bij ‘l’Agence pour une Vie de Qualité’ (AViQ). Dit is een openbare dienst die bevoegd is voor bijstand en advies over personen met een handicap. Ook zij staan u graag bij in het aanbod van geschikte vervoermiddelen.  

Beperkte mobiliteit in het buitenland  

Internationale reizen vinden plaats per trein, per vliegtuig, met de autocar of per boot. De maatschappijen of bedrijven die instaan voor deze vervoermiddelen bieden hulp aan personen met beperkte mobiliteit.

  • Hoeveel kost aangepast vervoer?

    De prijzen variëren naargelang het gekozen vervoer. In Vlaanderen plafonneert het compensatiedecreet de prijzen voor dit type vervoer. Meer informatie vindt u op de website meermobiel

    Voor bepaald aangepast privévervoer en onder bepaalde voorwaarden kunt u gebruik maken van dienstencheques. U vindt hierover meer informatie op de volgende websites:  

  • Welke soorten aangepast vervoer zijn er?

    Voor de prijzen en dienstregelingen, kunt u zelf rechtstreeks informatie inwinnen bij de:  

    • MAV (zie hierboven) 

    • MIVB en de TEC die elk in hun eigen vervoersgebieden, bij reservatie en onder bepaalde voorwaarden, specifiek vervoer aanbieden voor personen met beperkte mobiliteit of personen met een handicap.   

      • Minibus TEC: informatie over de dienstregelingen en de zones die worden bediend, vindt u op de website van TEC.   

      • Taxibus MIVB: dit is collectief vervoer voorbehouden aan personen die door een erkende instantie als persoon met een handicap zijn erkend. Deze dienst is beschikbaar tijdens de week en op zaterdag. Meer informatie op https://taxibus.stib-mivb.be/ of op het nummer: 02 515 23 65 

    • gemeenten, mutualiteiten en het Rode Kruis die zelf ook aangepast vervoer voor personen met beperkte mobiliteit organiseren  

    • private ondernemingen 

    • taxibedrijven die over aangepaste voertuigen beschikken 

    Tot slot, zijn er de Minder Mobielen Centrales die een netwerk van vrijwilligers vormen voor het vervoer van personen met beperkte mobiliteit. Voor meer informatie neemt u best contact op met uw gemeente.