Spoor

Spoorwegevenement op hoog niveau “Het goederenvervoer per spoor in Europa bevorderen: wat werkt en wat moet er nog gebeuren?” | 2 april 2024

In het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie nodigt dhr. Georges Gilkinet, vice-eersteminister en minister van Mobiliteit, u uit om deel te nemen aan het evenement op hoog niveau “Het goederenvervoer per spoor in Europa bevorderen: wat werkt en wat moet er nog gebeuren?” Het evenement vindt plaats op 2 april in het Egmontpaleis in Brussel.

In de afgelopen jaren zijn er talrijke initiatieven genomen om de efficiëntie van het goederenvervoer per spoor te verbeteren, belemmeringen voor grensoverschrijdend verkeer weg te nemen en tot een geïntegreerde Europese spoorwegruimte te komen. Nationale eisen en infrastructuurbehoeften vormen nog steeds een uitdaging voor zowel beleidsmakers als de sector, en de complexiteit van het internationale ecosysteem voor het goederenvervoer per spoor heeft tot nu toe het behalen van de verwachte resultaten op het gebied van de modal shift belemmerd. Positieve ontwikkelingen en succesverhalen in de hele EU bieden een veelbelovende basis waarop we kunnen voortbouwen om de modal shift te bevorderen. Activiteiten van het goederenvervoer per spoor kunnen met een goed bestuurlijk, zakelijk en wetgevend kader worden bevorderd.

Discussieer mee over de laatste wetgevingsontwikkelingen en goede praktijken in de verschillende lidstaten, treed mee in overleg met Europese belanghebbenden en politieke vertegenwoordigers van de EU en de lidstaten en denk mee na over hoe de EU haar modal-shiftdoelstellingen van de Europese Green Deal en de strategie voor slimme en duurzame mobiliteit kan halen. Dit evenement zal een stimulerende impuls geven aan het goederenvervoer per spoor in de komende jaren, met hooggeplaatste vertegenwoordigers die de toekomst van duurzaam vervoer vormgeven door de volgende Commissie strategische en politieke richtlijnen aan te reiken.

In deze context organiseert de Europese Commissie van 2 tot 5 april de Connecting Europe Days 2024 in Brussel, België. Tijdens deze week zal er een Europees perspectief op concrete maatregelen worden geboden en zullen goede praktijken over het tot stand brengen van een volledig koolstofvrij, veerkrachtig, naadloos en digitaal vervoers- en mobiliteitsnetwerk in Europa worden uitgewisseld.

Details evenement

Programma

13:00 uur Registratie en netwerkkoffie
14:30 uur

Welkomstwoord

Door Mathieu Grosch, Europees coördinator

14:40 uur

Openingstoespraak

Door Georges Gilkinet, Belgisch vice-eersteminister en minister van Mobiliteit

14:55 uur

Sessie 1: Beoordeling van huidige initiatieven, een sectorperspectief

Verklaringen van de sector over beste praktijken en knelpunten

Welke inzichten kunnen we halen uit de successen van de sector en hoe kunnen we gezamenlijk de huidige belangrijkste uitdagingen van het goederenvervoer per spoor aanpakken en werken aan een robuuster, efficiënter en duurzamer ecosysteem voor het goederenvervoer per spoor?

Paneldebat

Hoe kunnen we het volledige potentieel van goederenvervoer per spoor ontketenen door de netwerkcapaciteit te vergroten, de veerkracht te versterken en geavanceerde technologie naadloos te integreren?

16:30 uur Koffiepauze
17:00 uur

Sessie 2: Strategische richtsnoeren voor de volgende Commissie, een politiek perspectief

Welke strategische richtsnoeren kunnen we de volgende Commissie geven om de belangrijkste uitdagingen voor het goederenvervoer per spoor aan te pakken, de groei en duurzaamheid ervan te bevorderen en een modal shift naar het goederenvervoer per spoor te faciliteren?

18:00 uur

Slottoespraak

Door Georges Gilkinet, Belgisch vice-eersteminister en minister van Mobiliteit

18:15 uur

Netwerkcocktail

Dit evenement wordt gemodereerd door Mathieu Grosch, Europees coördinator.

De volgende sprekers zullen hun perspectief delen tijdens het spoorwegevenement op hoog niveau:

 • Alberto Mazzola, uitvoerend directeur, CER
 • Dirk Stahl, voorzitter, ERFA
 • Guus De Mol, vicevoorzitter, RNE
 • Johan Geemels, commercieel directeur, Novandi
 • Josef Doppelbauer, uitvoerend directeur, ERA
 • Kristian Schmidt, directeur Landvervoer bij DG Move, Europese Commissie
 • Luca Farina, planningsmanager, Captrain Italia
 • Mark Remie, algemeen directeur, Fresh Rail
 • Matthias Ruete, Europees coördinator voor ERTMS bij DG Move, Europese Commissie
 • Monika Heiming, algemeen directeur, EIM
 • Paul Hodgson, senior business manager, CFL Cargo
 • Petros Papaghiannakis, algemeen directeur, LFP Perthus
 • Ralf-Charley Schultze, voorzitter, UIRR
 • Sigrid Nikutta, voorzitter, RFF
 • Tilly Metz, lid van het Europees Parlement

Georges Gilkinet, Belgisch vice-eersteminister en minister van Mobiliteit, nodigt zijn collega’s uit om aan het debat deel te nemen:

 • Kaspars Briskens Minister for Transport, Latvia
 • Dr. Volker Wissing, Federal minister for digital affairs and transport, Germany
 • Jindřich Kušnír, Director of the rail department, Ministry of Transport, Czech Republic
 • Ioannis Xifaras, Secretary General, Ministry of infrastructure and Transports, Greece
 • Constantin Gabriel Bunduc, State Secretary with the Ministry of Transport and Infrastructure, Romania

Registratie

Registratie voor dit evenement is verplicht en kan tot 20 maart.

Houd er rekening mee dat er voor het evenement een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is.

Registreren kan via de volgende link.

Gezien de aanwezigheid van hooggeplaatste gasten gelden er bijzondere beveiligingsmaatregelen. De registratie voor dit evenement is een proces in twee fasen: na ontvangst van de bevestiging van uw registratie voor het evenement, wordt u uitgenodigd voor accreditatie op het online beveiligingsplatform door middel van een toegangscode die u wordt verstrekt.

De organiserende entiteit kan uw deelname weigeren als de accreditatie op het online beveiligingsplatform niet correct is voltooid.

Het bevestigingsproces kan enkele dagen duren. We danken u voor uw geduld.

Houd er rekening mee dat er tijdens het evenement foto’s en video’s worden gemaakt. Deelname aan dit evenement geldt als instemming met het gebruik van deze media tijdens en na het evenement.

Vragen?

Aarzel niet om ons te contacteren op HLRailEvent@EU24.be als u vragen heeft of meer informatie wenst.