Luchtvaart

Internationale interesse voor Belgische explosievenspeurhonden die testen uitvoeren met verpakkingen voor luchtvracht

Op 4 en 5 oktober organiseerde het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer samen met de Directie Hondensteun (DACH) van de Federale Politie twee testdagen. De hondenteams van de Federale Politie en van gecertifieerde private bedrijven voerden een reeks testen uit met explosieven in verschillende verpakkingen.  Delegaties uit Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Zwitserland en het VK volgden met grote interesse deze testen. De bedoeling is om de Europese regelgeving en procedures op het vlak van explosievendetectie te verbeteren.
 

Samen voor meer beveiliging

Het DGLV van de FOD Mobiliteit en Vervoer heeft als doel een hoog veiligheidsniveau in de burgerluchtvaart te garanderen.

Voor de bewaking en beveiliging van de luchthavens en luchtvracht in ons land worden speurhonden ingezet door particuliere beveiligingsbedrijven. Deze explosievenspeurhonden moeten beantwoorden aan hoge normen wat betekent dat ze een kwaliteitscertificaat moeten behalen.  Private bewakingsondernemingen die explosievenhonden willen inzetten op een luchthaven, moeten hun viervoeters eerst een examen laten afleggen.
 

Explosievenspeurhonden en hun begeleiders moeten in staat zijn in uiteenlopende situaties naar explosieven te zoeken: in een vrachtlading, bij een doorzoeking van een ruimte, maar ook in een voertuig en zelfs in een vliegtuig. Deze omstandigheden worden nagebootst in het certificeringscentrum van de directie Hondensteun in Neerhespen, zodat de honden grondig kunnen worden getest in een realistische omgeving. De vergunning van de Directie hondensteun als officieel certificeringscentrum voor explosievenspeurhonden werd vorig jaar door het DGLV voor vijf jaar verlengd.
 

Steeds een stap vooruit denken

Test day for detection explosive dog

Het doel van de testdagen was om als EU-lidstaat en als lid van de European Civil Aviation Conference – Explosive Detection Dogs werkgroep een duidelijk antwoord te bieden op de vragen rond het screenen van vaten en andere verpakkingen in de luchtvaartbeveiliging. De testen werden uitgevoerd door hondenteams van de directie Hondensteun en door het DGLV gecertificeerde private firma’s.

De tests werden uitgevoerd in aanwezigheid van de autoriteiten en politiediensten vanuit Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Portugal,  Spanje, Zwitserland en het VK.

De resultaten van de testdagen worden besproken op de volgende meeting van de European Civil Aviation Conference – Explosive Detection Dogs werkgroep.
 

Boris Behets, inspecteur luchtvaartbeveiliging: “Op vlak van beveiliging is het als overheid noodzakelijk om voeling te houden met de evoluties op het terrein. We moeten ons aanpassen aan nieuwe methodes en met regels en procedures de nodige duidelijkheid creëren. Met de directie Hondensteun hebben we een partner in België die op vlak van explosievendetectie door speurhonden tot de wereldtop behoort. Dankzij de samenwerking kunnen we een leidende rol nemen om innovaties in dit domein te initiëren.”

Rony Vandaele, directeur hondensteun federale politie : “Sinds de aanslagen van 2016 heeft het certificeringscentrum van de federale politie een zeer grote evolutie meegemaakt. Innovatie, expertise en verdere professionalisering zijn sleutelbegrippen in de verdere uitbouw van het centrum.  Samen met de diensten van DGLV wordt er voortdurend gewerkt aan een realistische en kwaliteitsvolle certificering voor de explosievenhondenteams van de private bewakingsondernemingen. Het uitvoeren van testen op basis van een realistisch scenario draagt bij tot deze expertise en laat toe de nodige maatregelen te nemen op vlak van beveiliging."