• Over de FOD
  • Werken bij de FOD

‘Inleefworkshop handicap’: werknemers van de FOD Mobiliteit en Vervoer beleven hoe het is om te werken met een handicap

Een handicap maakt het uitvoeren van sommige activiteiten moeilijker, zeker op het werk. Technologische hulpmiddelen en aanpassingen maken gelukkig steeds meer mogelijk. Bij die aanpassingen hoort ook het aannemen van goede gewoontes. Om verder te bouwen aan een inclusieve organisatiecultuur nodigde Team Diversiteit en Inclusie de experten van DiversiCom uit voor een ‘inleefworkshop handicap’. Het werd een fascinerende middag.     

Hoe ga je naar een meeting in een rolstoel? Hoe open je een deur en neem je een koffie. Hoe print je een document vanuit een rolstoel met een laptop op je schoot? Hoe kies je een outfit voor je presentatie als je je kleren niet kan zien? Hoe smaakt je lunch als je de ingrediënten niet ziet? Hoe praat je met je collega's als je de anderen niet hoort? Tijdens de workshop ondervonden onze collega’s dat aan den lijve.

91% van de bedrijven is tevreden over hun medewerkers met een handicap

De ploeg van DiversiCom slaagde er ook in de deelnemers te verrassen en te prikkelen met een aantal cijfers: 15% van de Belgische bevolking in de werkende leeftijd heeft een handicap, 80% van de handicaps ontstaat tijdens het leven, in België heeft maar 35% van de mensen met een handicap werk (tegenover 50% in de Europese Unie) en 41% van de niet-actieve gehandicapten zijn in staat om een beroepsactiviteit uit te oefenen. Maar bovenal: 91% van de bedrijven is tevreden over hun medewerkers met een handicap.

Lars Vandekerckhove, Directeur P&O van de FOD Mobiliteit en Vervoer: “Het is ongelofelijk wat er tegenwoordig mogelijk is en wat mensen ondanks een beperking kunnen bereiken. Maar uiteindelijk maakt vooral het doorzettingsvermogen van collega’s met een beperking indruk. Dagelijks werken aan een inclusieve organisatiecultuur is wel het minste wat we kunnen doen.