Lies De Jonge, stagiaire bij de Vertaaldienst

Changed
26/10/2023

Lies De Jonge, stagiaire bij de VertaaldienstMijn naam is Lies De Jonge, ik ben 24 jaar oud en ik heb de master vertalen (Frans – Engels – Nederlands) gedaan aan de UGent. Aangezien ik na mijn master nog zin had om verder te studeren, heb ik besloten om mijzelf nog wat te verdiepen in de wereld van de (ver)taaltechnologie door het postgraduaat CALM (Computer-Assisted Language Mediation) van de UGent te volgen. Dit leek mij een zeer interessante keuze als vertaalster aangezien je tijdens de opleiding niet alleen kennis maakt met technologische toepassingen in de taal-, vertaal- en communicatie-industrie, maar je wordt je ook bewust van de mogelijkheden en de limieten van technologie en de ethische aspecten van de toenemende digitalisering. In het kader van CALM heb ik dan de kans gehad om een stage van 3 maanden te doen en die heb ik gedaan bij het vertaalteam van de FOD Mobiliteit en Vervoer. Tijdens die 3 maanden heb ik hoofdzakelijk Franse en Engelse teksten over verscheidene onderwerpen vertaald naar het Nederlands.

Waarom heb je de FOD Mobiliteit en Vervoer gekozen voor je stage?

Tijdens mijn masterjaar had ik al een vertaalstage gedaan van 1 maand bij de FOD Financiën en dat was een zeer leerrijke en aangename ervaring. Daarom ging mijn voorkeur voor mijn tweede stage ook uit naar een federale overheidsdienst. Toen ik het overzicht van alle diensten voor mij had, vroeg ik mij af wat de FOD Mobiliteit en Vervoer exact was en waarmee zij zich bezighielden. De thema’s die zij aankaartten, spraken mij enorm aan en toen ik tijdens het scrollen door hun website dan zag dat zij specifiek vertaalstages aanboden, heb ik geen seconde getwijfeld om mijn kandidatuur in te dienen.

Wat is je beste herinnering aan je stage?

Ook al was het aanbod van de teksten waarmee ik in contact ben gekomen zeer gevarieerd en interessant (van interne keuken tot notulen van vergaderingen), toch is vooral het vertaalteam zélf mij enorm bijgebleven. Ik werd vanaf dag 1 met open armen ontvangen door een professioneel en sterk team dat er alles aan gedaan heeft om deze stage zo leerrijk mogelijk te maken voor mij. Daar ben ik hen nog altijd heel dankbaar voor want ik heb heel veel waardevolle ervaring opgedaan en daarnaast mooie herinneringen kunnen maken. Bij elk teamlid kon ik terecht met mijn vragen of problemen en ik had eigenlijk nooit verwacht dat ik in zo een toffe werksfeer zou terechtkomen. Het is een stage die ik heel lang in mijn hart zal meedragen.

Zou je een stage of een job bij FOD Mobiliteit aanraden aan je vrienden en familie?

Ik zou zeker een stage of job bij de FOD Mobiliteit en Vervoer aanraden, dat heb ik namelijk al gedaan bij bepaalde medestudenten waarvan ik weet dat zij in de komende jaren een stage moeten doen. Na 3 maanden bij de FOD Mobiliteit en Vervoer gewerkt te hebben, ben ik ervan overtuigd dat zij het volledige pakket kunnen aanbieden voor zowel afgestudeerden als gewone werkzoekenden: variatie in het werk, goede werksfeer, het opleidingenplatform, aangename collega’s, waardevolle feedback op je werk, ondersteuning…