Marjorie, verantwoordelijke voor de dienst Gespecialiseerde Vluchtuitvoeringen

Changed
25/07/2023

Marjorie, Verantwoordelijke voor de dienst Gespecialiseerde VluchtuitvoeringenIk ben momenteel verantwoordelijk voor de dienst Gespecialiseerde Vluchtuitvoeringen binnen de directie Operaties van het DGLV. 

Mijn dienst houdt zich voornamelijk bezig met het toezicht (via audits en inspecties) op exploitanten van vliegtuigen en helikopters die gespecialiseerde commerciële vluchtuitvoeringen verrichten (luchtfotografie, luchtbeeldopnames bij sportevenementen, parachutespringen, HESLO, enz.), alsook met het toezicht op exploitanten die commerciële vluchtuitvoeringen met ballonnen of zweefvliegtuigen verrichten. 

Wij geven ook vergunningen af voor gespecialiseerde commerciële vluchtuitvoeringen met een hoog risico, zoals bewaking van pijpleidingen of hoogspanningslijnen op zeer lage hoogte, HESLO, enz. 

Het hoge expertiseniveau van onze Belgische exploitanten wordt op Europees niveau erkend 

Enerzijds hou ik van de diversiteit van de dossiers en vluchtuitvoeringen. De luchtvaartactiviteiten die onder onze diensten vallen zijn zeer divers en gevarieerd en soms zelfs verrassend. Het hoge expertiseniveau van een aantal van onze Belgische exploitanten wordt op Europees niveau erkend. Wij hebben ook veel contacten met andere Europese autoriteiten, aangezien wij degenen zijn die vergunningen voor vluchtuitvoeringen met een hoog risico afgeven aan Belgische exploitanten die dit soort activiteiten in een ander EU-land willen verrichten. 

Anderzijds hou ik van de ontmoeting met de exploitanten op het terrein. In tegenstelling tot luchtvaartmaatschappijen zijn dit vaak kleine familiebedrijven die met steeds complexere regelgevingen en zware administratieve lasten worden geconfronteerd. Ook al vindt het toezicht plaats door middel van audits en inspecties, ons hoofddoel is hen te helpen een voldoende hoog veiligheidsniveau te bereiken dat in overeenstemming met de regelgeving is. 

Een boeiende en diverse sector  

Ik ontdekte de luchtvaartsector na een interne mutatie. Ik liep helemaal warm voor een job bij het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV), namelijk die van verantwoordelijke voor de dienst Passagiersklachten, en daar ontdekte ik een hele wereld die mij tot dan toe volledig onbekend was. Al snel wilde ik andere gebieden binnen het DGLV ontdekken. Het is een boeiende en diverse sector die bruist van gepassioneerde mensen en die openstaat voor alle profielen.