Lieven, Manager ICT

Changed
25/07/2023

Lieven, Manager ICT

Wat houdt jouw job in? 

In de eerste plaats leid ik een team van zes personen die bezig zijn met de ontwikkeling van apps in low code Mendix. Het is een nieuw team, dus kan ik er ook mijn stempel op drukken: ik zet de lijnen uit, maar inspraak van het team draag ik ook hoog in het vaandel. Door een pragmatische aanpak bouwen we gaandeweg aan de organisatie van het team en zorgen we dat lopende projecten op een goeie manier worden aangepakt. We hebben ook een heel wendbare manier van werken, zodat we makkelijker kunnen bijsturen. 

Verder ben ik verantwoordelijk voor het zogenaamde SIGI-team, waarmee we strategische ondersteuning geven aan bepaalde IT-collega’s en specifieke diensten binnen onze organisatie. Zo werken we onder meer aan een cloud-strategie op dit moment. Tot slot zijn er nog verschillende projecten binnen de FOD Mobiliteit waar ik aan meewerk. 

Wat vind je zo fijn aan je job? 

In mijn job weet ik ’s ochtends eigenlijk niet wat de dag gaat brengen. Dat kan bij momenten stresserend zijn, maar voor mij hoort dat ook bij de charme van het werk. Maar als ik er iets specifieks moet uitkiezen, dan toch wel dat ik me kan toeleggen op low code Mendix, een technologie die in België nog niet veel gebruikt wordt, noch binnen of buiten de overheid. Daarnaast waardeer ik ook sterk dat je bij de FOD Mobiliteit kan rekenen op je collega’s, dat we er zijn voor elkaar. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de samenwerking die er is bij mijn werk voor het SIGI-team, waarbij ik contact heb met heel wat mensen en we gezamenlijk nadenken over oplossingen. 

Waarom koos je ervoor om te werken voor de federale overheid?   

Ik heb twintig jaar als IT’er in de privésector gewerkt. Uiteindelijk was ik aan een nieuwe uitdaging toe, omdat je als toeleverancier in een IT-bedrijf zelf niet echt iets maakt of ergens voor staat. Ik wou een job waar ik intern van dienst kon zijn en dat met een bepaald doel voor ogen. Ik geef toe dat ik twijfelde om voor de federale overheid te kiezen, ik had er nogal een stoffig beeld van. Maar ik zette toch de stap. Zo kwam ik eerst bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen terecht en in 2019 maakte ik vervolgens de overstap naar de FOD Mobiliteit; telkens belandde ik in een zeer gemotiveerd en geëngageerd team. 

Wat zou je zeggen aan de mensen die zelf twijfelen om voor de federale overheid te werken? 

Ik besef dat IT’ers op de privémarkt serieus verwend zijn, met heel sterke loonvoorwaarden. Wil je snel rijk worden, dan moet je niet voor de overheid kiezen. Maar wil je een goede balans tussen werk en privé, waarbij je ook de kans krijgt om heel wat ervaringen op te doen en met nieuwe technologieën te werken, dan is de federale overheid zeker de geknipte werkgever.  

De starre, hiërarchische organisatie is ook iets van het verleden. Het gaat er nu allemaal veel dynamischer aan toe, met de nadruk op samenwerking en hoe we iets kunnen betekenen voor elkaar, ook tussen overheidsorganisaties onderling. Teams werken tegenwoordig zelfsturend en krijgen dus veel autonomie. Bovendien draagt alles wat we doen op een manier bij aan de samenleving. We maken van de FOD Mobiliteit een moderne en flexibele organisatie. Niet verwonderlijk dus dat er wel wat ambtenaren zijn die trots zijn op hun werk en er alles voor geven.